Efterårsferien i 2021 kan forældre passende benytte til at invitere deres børn ind at se storfilmen om Margrete I. Bagefter er det tid til spændende ekskursioner hvor man kan opleve Margretes middelalderlige verden.
Søborg Slot
Ved landsbyen Søborg i Nordøstsjælland ligger i dag ruinerne af Søborg Slot. Søborg ligger på en tange ud i søen og besøgende kan stadig følge voldgraven rundt om borgen. Borgen var en af Danmarks mest befæstede og den blev ofte anvendt som fængsel for statsfjender. Her blev Margrete født i 1353. For næværende er søen – hvis afvanding blev påbegyndt i 1790 – ved at blive retableret. Søren forventes fyldt med vand i 2023. Hvorvidt voldgraven også fyldes vides for nærværende ikke.
Gurre Slot
Her opholdt Margrete sig da hendes far, Valdemar Atterdag døde. Også Gurre Slot lå ude på en holm i en sø. Kampestenstårnet, der stod I midten af borggården er sandsynligvis bygget mellem 1150 og 1200, dvs. i Valdemar den Stores tid. Ringmuren og de fire hjørnetårne kan vi take Valdemar Atterdag for. Omfattende arkæologiske udgravninger af borgen har resulteret i en større fundmængde, der fortæller om livet på Dronning Margretes tid. Bl.a. har man fundet rester af kakler fra kakkelovne, der viser at borgen har været relativt velopvarmet og behagelig at opholde sig på.
Gjorslev
Borgen Gjorslev opførtes af Roskildebispen Peder Jensen Lodehat i 1396. Til byggeriet medgik bl.a. fire søjler, der er identiske med nogle, der kan genfindes i Roskilde Domkirke, hvor selvsamme bisp fik Margrete begravet. Borgen rejstes som en korsbygning med et stort centralt tårn. Det er den eneste samtidige danske borg, som stadig står og som kan knyttes til Margrete. (I Sverige kan man besøge Kalmar og i Norge Akershus). Gjorslev er privat ejet og kan derfor kun besøges når der en sjælden gang er åbent hus og rundvisning. I nærheden er det muligt at spise frokost på traktørstedet, Gjorslev Bøgeskov.
Maribo
I 1416 drog munke fra Vadstena til Maribo med henblik på at grundlægge et kloster. Det eneste, der findes tilbage er klosterkirken, der i dag fungerer som Domkirke. Domkirken besidder et værdifuldt klenodie, nemlig en af de alterkalke, som Margrete I testamenterede som sjælegave. Alterkalken benyttes på på de fineste helligdage, Juledag, Nytårsdag, Påskedag og Pinsedag samt når der er ordination i kirken. Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirke
I 1412 døde Margrete på et skib i Flensborg Havn. Herfra førtes hun til sit første hvilested i Sorø Klosterkirke, hvor hendes forældre og søn også lå begravet. Allerede året efter foranstaltede Peder Jensen Lodehat en pragtfuld begravelse i Roskilde Domkirke, hvor hun blev stedt til hvile i det imponerede gravmæle udført af en kunstner fra Lübeck, … Graven har aldrig været åbnet.
Middelaldercenteret på Lolland
Hvis man gerne vil have et indblik i livet på Margretes tid findes intet bedre sted at besøge med børn end Middelalderenteret på Lolland. Her kan man opleve en pulserende middelalderby, opleve håndværkerne i fuld sving, se bliden affyres ud over Guldborg Sund og være tilskuer til en spændende ridderturnering. Og i Gæstgiveriet Den Gyldne Svane kan man spise middeladerinspireret mad.
Christiansborg
Roskildebispenss borg i København er for længst revet ned, ombygget, brændt og genopbygget. I disse måneder huser Christinasborg dog en udstilling om Margrete I. På udstillingen kan man se genstande lånt fra Nationalmuseet såvel som rekvisitter og dragter brugt i filmen. Og så er det lykkedes at låne dronningens guldkjole fra Uppsala.
BESØG:
LÆS MERE: