Danefæudstilling 2018 i Kongernes Jelling © Natmus

Danefæ udstillingen 2018

Kulturminister åbner danefæudstillingen Guld og vilde dyr

Slanger, der snor sig. Ørne, som breder deres store vinger ud. Ulve, der åbner deres store gab. Det er blot nogle af de dyr, som kan ses på de mange genstande, der er dukket op af jorden i det forgangne år. Dette dyrerige under jordoverfladen er fascinerende og kan sætte os i forbindelse med de tanker mennesker havde for mange hundrede år siden. Der er både frygtindgydende, sjove og meget mærkelige versioner af dyr i udstillingen, der præsenterer et ypperste, der er fundet i den danske muld i det forgangne år.

Når kulturminister Mette Bock Nationalmuseets åbner årets danefæudstilling i Kongernes Jelling for 150 amatørarkæologer den 27. januar præsenteres gæsterne for udstillingen, der handler om dyr, som findes på danefæ.

Når kulturminister Mette Bock lader tæppet falde for dette års danefæudstilling, Guld og vilde dyr, den 27. januar, vil  de besøgende derfor have lejlighed til at beundre skatte, mønter, smykker og meget andet, der som fælles udtryk har dyreornamentikken.  Flere af fundene er dukket op af den jyske muld i nærheden af Jelling, hvor danefæudstillingen vises i år. Bl.a. udstilles den store vikingetidsskat fra Fæsted, som blev fundet af tre amatørarkæologer. Alle finderne, der har fundet oldsager i jorden de seneste år, har været med til at bringe noget op i lyset, som kan gøre danefæ nærmest levende.

For børn og barnlige sjæle

Sidste år på nationalmuseet kunne gæsterne fornøje sig ved at afprøve hvordan det føles at finde guld i grunden under deres fødder. I år har dette interaktive element fået en mere fremtrædende plads. Med metaldetektorer kan man blandt andet finde historier om glæden ved at finde guld. Men man kan også – med særlige UV-lygter – gå på jagt efter de mange dyr, der ligger i maven på Midgårdsormen. Søndag den 28. januar åbner udstillingen desuden for offentligheden med et arrangement, hvor flere af dyremotiverne bliver levende. I hvert fald kan børn og voksne opleve levende rovfugle og slanger, når der er falkoneropvisning og slangeshow. Børn kan også få en ridetur på en ægte vikingehest og gæster vil møde udstoppede ulve, løver og ørne.

En af årets højdepunkter er den store vikingeskat fra Fæsted. Til åbningen den 28. januar vil de tre personer, der fandt dette enestående fund også være med. Publikum kan denne dag møde dem ved skatten og høre dem fortælle om, hvordan det foregik, da de ramte en guldåre fra vikingetiden.

Der er gratis adgang til udstillingen, der kan ses frem til den 31. oktober 2018.

BESØG:

Kongernes Jelling
Gormsgade 23, 7300 Jelling