Gravensten i Frydenlund plantage © Schousboe ccbysa 3

På Æblerov i Efteråret

Danmark ejer en vidunderlig samling af gamle frugttræer, Pometet. Her kan vi opleve smagen af mere en 750 æblesorter, hvoraf 250 er danske. Pometet er desuden medaktør på en masse æblehaver rundt om i landet

 

Kort over æblesamlinger
Kort over de i artikeln nævnte æblesamlinger. Men søg selv på nettet og find dit lokale æblecenter. Der er mange flere spredt over hele landet.

Et pomet er en samling af sorter af frugttræer og -buske. Ordet er afledt det latinske ord “pomum”, som betyder “frugt på træer”.

Pometets sortsamling er meget omfattende. I haven i Tåstrup  vokser bl.a. ca. 750 æblesorter, hvoraf ca. 250 er danske. Inden for andre frugtarter ligger sortsantallet mellem 80 og 120. Den nu afdøde professor i frugtavl – Anton Pedersen – indsamlede i 1940’erne og 50’erne et stort antal sorter, og i 1956 blev træerne etableret på de nuværende arealer. Pometet hører under Københavns Universitet. Pometets opgave er at producere frugt og planter til forskning og undervisning ved Københavns Universitet og Nordisk Genbank. Fra tid til anden afholder Pometet åbne arrangementer, hvor gæster er velkomne.

Pometet er dog meget andet og mere. Pometet råder nemlig over kopisamlinger rundt om i landet, hvor der også fra tid til anden er mulighed for at glædes over de mange forskellige typer af æbler og andre frugter.

Frilandsmuseet

Gråsten på Frilandsmuseet © NationalmuseetFrilandsmuseet i Kgs. Lyngby nord for København kan man opleve 79 forskellige sorter plantet ud i de mange bondehaver. På museets hjemmeside kan man dels orientere sig om hvilke sorter, der er plantet hvor, dels kan man læse historien om de forskellige æbler.  Nogle af sorterne skal man dog genfinde på frugtplantagen ved Brede Værk.

 

 

Æbleværkstedet Nonnetit

Nonnetit ÆbleværkstedÆbleværkstedet i Nonnetit, der ligger i forlængelse Odsherreds Kunstmuseum rummer en lille samling af vestsjællandske æblesorter, herunder sorten nonnetit, der er et flaskeæble. Æbleværkstedet er primært meget af at fremelske gamle traditioner for selvforsyning og fællesskab, og mindre af at bevare og værne om gamle æblesorter. Æbleværkstedet er således et center for formidling af gammel æblekultur omkring mostfremstilling, lokale æblehistorier, æblekurser og mands minde.

 

Æblets By i Rødding ved Salling

Logo for Æblets by i RøddingI Rødding holder Anton Pedersens Æblesamling til. Samlingen rummer ca. 40 æblesorter, hovedsagelig af dansk oprindelse. Her findes også hasselnødder, valnødder og blommer. Æblehaven har rødder i 1937, da Staten overtog Spøttrup Borg og dér anlagde 27 husmandsbrug, hvortil udlagdes frugthaver på hver en td. land. Spøttrup Frugtkoloni hed den.

 

 

Wøldikes Have

Jeremias WøldikeJeremias Wøldike var præst i Øster Hornum fra 1860 og indtil han flyttede til Kværndrup på Fyn i 1879. Han var fra barnsben af lidenskabeligt engageret i æbledyrkning og mens han passede kaldet i Øster Hornum anlagde han en æblehave med ikke mindre end 278 æbletræer og andre frugtsorter. I 2008 besluttede lokale kræfter at genetablere haven som på Wøldikes tid. Med hjælp fra den lokale produktionsskole gik arbejdet i gang og i 2009 kunne haven indvis. Wøldikes Æblehave er beliggende mellem kirken og Harrildvej. Haven er åben for alle. Haven passes af Æblevennerne, som er en frivillig gruppe, der sørger for at passe haven, så den fremtræder indbydende for alle, der har lyst til at studere de enkelte æblesorter eller blot kommer forbi og har lyst til at kigge indenfor.

Fjordvang Æbleplantage på Fyn

Fjordvang Frugtplantage © VisitfynPå Nordfyn ligger Fjordvang skabt af Ebbe Rasmussen. I plantagen vokser ca. 100 æblesorter, der har vokset i Danmark siden 1850. Plantagen blev grundlagt i 1933 af den nuværende frugtavler, Ebbe Fjordvang Rasmussens far. I dag er hovedkulturen på Fjordvang Plantage sødkirsebær (moreller), men det er stadig muligt at køre forbi og købe æbler og pærer fra de mange træer.

 

 

Det Grønne Museum på Gl. Estrup

Æblehygge på Gl Estrup © Gl EstrupVed Gl. Estrup ligger en af de største æblehaver i Jylland. Haven fungerer som samling af sikkerhedskopier og rummer 263 gamle danske æblesorter. Haven blev anlagt i 1993 og er en af hjørnestenene i samarbejdet med Pometet i Høje Taastrup og NordGen i Sverige. Haven, der hører til Det Grønne Museum, er anlagt på samme sted som slottets oprindelige køkkenhave fra 1803 og fungerer derfor også som en del af Gl. Estrups Herregårdsmuseum. Haven passes af ”Haveholdet”, der beskæftiger 13 personer i beskyttede stillinger.

 

Bernstorffs Slotshave

Dronning Louises Tehus med æblestien Bernstorffsparken, som den kaldes i almindelig tale, blev anlagt i 1760erne i fransk rokokostil. Familien Bernstorff var meget optaget af havedyrkning og indførte utallige eksotiske frugter og træsorter. Det meste gik dog tabt og haven blev derfor omlagt til en åben engelsk have efter at Christian 9. overtog slottet i 1864. I begyndelsen af det 20. Århundrede blev det besluttet dels at redde nogle gamle æbletræer, dels genetablere fortidens frugt- og køkkenhaver. I dag kan man opleve specielle æbleespalierer, således som de kendes fra den gamle have fra 1854-1898. Slotshaven byder i øvrigt på en specialitet, Dronning Louise Æblet, et lille sødligt æble med grøn skal , som bliver rødstribet i efterårssolen. Sorten nævnes første gang i 1892. I haven kan man desuden nyde sin eftermiddagste med æblekage i dronning Louises Tehus.

Randers Regnskov

Plantning af æbletræ i Randers regnskovPå østsiden af Randers Regnskov blev der i 2007 plantet en mindre æblehave med 31 sorter, der alle er mærket med et lille navneskilt. Et af dem er Karen Blixen Æblet, der er udpeget til Danmarks mest sjældne æble. Karen Blixen-æbletræet blev fremavlet i 1932. Forfatterinden havde accepteret at få et æbletræ opkaldt efter sig, men da det viste sig, at æblet rynker let, trak hun accepten tilbage. A. M. Christensen, som havde fremavlet træet, blev så vred over dette, at han fældede alle Karen Blixen-træerne. I 2001 opdagede man dog et træ hos A. M. Christensens datter. Fra det træ blev der lavet 77 kopier og nu står der også et Karen Blixen-æbletræ ved Randers Regnskov.

 

Blomstergårdens Pomet i Viborg

Pometet i ViborgBlomstergården i Viborg er oprindeligt skabt af Villy Mougaard, der begyndte med at give rum for en spændede samling af paradisæbler,der tidligere fandtes spredt ud over landet i de gamle præstegårdshaver og på kirkegårde. I dag rummer haven mere end 225 sorter af paradisæbler ligesom den rummer 200 æblesorter, udplantet i samarbejde med pometet i København. Blomstergården er desuden kendt for sit arbejde med at sikre gamle mispeltræer, kvæder, og morbær.

 

 

Kilde:

Gode Gamle Æblesorter til Haven.
Af: Faglig sekretær Maren Korsgaard og Lektor Torben Bo Toldam-Andersen, Afgrødevidenskab, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet.
Pometet