Margrete I’s guldkjole er den eneste relativt velbevarede kvindelige hofdragt fra senmiddelalderen. Som sådan er den en af Nordens absolutte klenodier. Her i efteråret 2021 kan den ses på Christiansborg i forbindelse med en udstilling om Margrete I skabt i forlængelse af filmen.
I forbindelse med efterårets premiere på storfilmen om Dronning Margrete den Første – en pragtfilm for voksne og lidt større børn, viser Dronningens Christiansborg kostumer og rekvisitter fra filmen sammen med udstillingens hovedattraktion, Margrete 1.s gyldne kjole. Den har kun har været udstillet i Danmark ganske få gange, siden den forlod landet i 1658, da den blev røvet fra Roskilde Domkirke.
Udstillingen, stiller skarpt på, hvad vi rent faktisk ved om den sagnomspundne Dronning, og hvilke myter, der er opstået i løbet af de seneste 600 år.
Oplev Tårnsalen på Dronningens Christiansborg, der er indrettet i middelalderlig stil og ligner Margrete 1.s tronsal fra filmen. Her udstilles kostumer og rekvisitter såsom troner, kroner og en træhest, der knytter sig til sønnen, Oluf – Effekter, der bringes i spil med originale genstande fra Nationalmuseets samlinger.
Udstillingen giver publikum chancen for at komme så tæt på den fjerne, historiske Dronning, som det overhovedet er muligt. Margretes 1.s gyldne kjole vil nemlig som noget helt særligt blive bragt til slottet. Det er den eneste bevarede genstand, der kan knyttes direkte til hende. Normalt befinder den sig i Uppsala Domkirke, og har kun været udstillet i Danmark ganske få gange, siden svenskerne tog den som krigsbytte i 1659.
Nu vil den kunne opleves sammen med Margrethe 2.s gyldne kjole, som er skabt med inspiration fra den gamle kjole, og som er på særligt besøg i anledning af udstillingen.
Det er ikke tilfældigt, at udstillingen skal opleves på Dronningens Christiansborg. Slottet hviler nemlig på ruinerne af den middelalderborg, hvor den danske kongedatter, Margrete blev gift med den norske konge i 1363. Ægteskabet gjorde hende til Dronning af Norge – En titel, som hun nåede at have i næsten 50 år, inden hun døde i 1412. Undervejs lykkedes det hende at samle Danmark, Norge og Sverige i Kalmarunionen som ”fuldmægtig frue og husbond og rigets formynder” – en titel, der blev skabt til hende, fordi man ikke kunne forestille sig en Dronning som regent. Den overbevisning holdt ved i 600 år, indtil Margrethe 2. officielt blev udråbt som regent i Danmark.
Derfor er det også oplagt at fortælle historien om Margrete 1. på Dronningens Christiansborg, hvor Margrethe 2. blev udråbt til Dronning for snart 50 år siden.
Udstillingen kan opleves fra 24. september til 12. december 2021
BESØG:
Dronningens Christiansborg, Prins Jørgens Gård 5, København K.
24. 09.2021 – 12.12. 2021